MÜMTAZ : Bu imgenin kafanızdan oluşmasının sebebi tabi ki çizgi roman karakteri Mandrake‘dir. Görselde Mandrake’nin bir küp aracılığıyla üst boyutlar ile irtibata geçtiğini de dikkatinizi çekiyorum. Sihirbazın şapkasında tavşanı yok etmesi işte bu boyutlar arası geçişin sembolizmidir. Ezoterizmde alt ve üst dünyalar teması vardır. Sembolü de 6 köşeli yıldızdır. Yahudi yıldızı olarak bilinen yani. Hermes‘in yazdığı düşünülen ve simyagerlerin sihirli taşı olan felsefe taşını özet olarak anlatan bir simya el kitabıdır. Zümrüt tablet denilen bu metinde yer alır “As Above So Below” kavramı vardır ki bunun çok basit şekilde ifadesi makrokozmoz ve mikrokozmoz iç içedir. Yani dışarıda tanrı aramaya gerek yoktur. Tanrı insanın içindedir. İnisiye olup aydınlanması onu açığa çıkarması gerekmektedir ki sonsuz yaşama erebilsin. Bu inanç da aslında tanrı yoktur. Evrenin yani kozmozun kendisi yaratıcıdır. Bu kapsamda antik yunan filozoflarının inançlarından yahudi Spinoza‘nın icadı olan ve panteizm e uzanan pek çok inanç sistemi vardır. Hepsi aynı tatava olsa da sadece ambalajları farklıdır. Bu anlattıklarımın hele ki şu saatte çok fantastik şeyler olduğunun farkındayım ama bütünün parçaları olduğu için de bahsetmek zorundayım.
Velhasıl bugünlerde bilimmiş gibi dile dolanan paralel evrenlerden Stranger Things ya da Dark gibi dizilerine ya da Harry Potter ve Pan’in Labirenti gibi filmlere kadar uzanan geniş bir yelpazede bu boyut kavramlarının yansımaları işlenmektedir.
Mandarake’nin pelerini yine ezoterik dinlerin önemli bir öğesidir. Ritüeller esnasında giyilmesine büyük önem verilir. Bu aynı şekilde yahudiliğe de geçmiştir.
(Tevrat, Exodus 29)
Harun’un oğullarına mintanlar, kuşaklar, görkem ve saygınlık kazandıracak başlıklar yap. Bu giysileri ağabeyin Harun’a ve oğullarına giydir; sonra bana kâhinlik etmeleri için onları meshedip ata ve kutsal kıl.
Mandrake’ni adı aslında antik Mısır’dan beri okült amaçlı kullanılan mandarake bitkisinden ya da adam otundan gelir. Tapınak şövalyelerinin de tapmakla suçlandıkları şeylerden biridir. Bu bitki halüsünatif etkileri olan psikedelik bir bitkidir. Bu bitkiyi de Harry Potter ya da Pan’ın Labirenti filmlerinde görüyoruz. Pan’ın Labirenti demişken o filmden de kısaca bahsedeyim.